Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2021 11:03 - Frankfurter Allgemeine: От наркотиците в САЩ умират повече хора, отколкото от коронавируса
Автор: radostinalassa Категория: Новини   
Прочетен: 739 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image     Америка

/Поглед.инфо/ Пандемията на коронавируса пришпори опиоидната епидемия в САЩ, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine. Напоследък повече хора в страната умират от употреба на наркотици, отколкото от коронавирус. Социалната изолация, внезапната безработица и смъртта на близките от болестта водят мнозина до отчаяние, което само изостря опиоидната криза в Америка.

Кризата с наркотиците в Америка ескалира рязко на фона на пандемията, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine.

Джейсън Норели, който до 2001 г. е бил наркоман, сега редовно помага на доброволческа организация, поддържаща хората на улицата. Той разпространява предмети, необходими за употреба на наркотици, като чисти спринцовки и спирт, за да се дезинфекцират местата на инжектиране. Той също винаги има при себе си наркотик, който противодейства на опиоиди като хероин, за да реанимира наркоманите в случай на предозиране. Правил е това безброй пъти.

Наскоро Норели забелязва, че постоянно започва да попада на непознати лица. Това е сигнал за събуждане, означава че кризата с наркотиците все повече обхваща Сан Франциско. Има още една тенденция, която го тревожи: има по-малко търсене на чисти спринцовки. Вместо това мнозина търсят фолио и стъклени тръби, за да консумират фентанил.

Както обяснява вестникът, това също е опиоид, но може да бъде до 50 пъти по-силен от хероина и действа много по-бързо. Съответно, рискът от предозиране е по-висок. В сравнение с хероина, той се пуши повече, отколкото се инжектира - например прахът се поръсва върху фолио, нагрява се с запалка и парите се вдишват през тръба.

"Фентанилът е вездесъщ", уверява Норели. В допълнение, неговата цена е около половината от тази на хероина и струва около 40 долара за грам. Фентанилът обаче е още по-коварен, тъй като концентрацията му често е различна. По думите на Норели, районът Teндърлойн в центъра на Сан Франциско винаги е бил известен като район за наркотици, но ситуацията се е влошила още от началото на коронавирусната криза. Тук тротоарите на места са се превърнали в палаткови лагери и минувачите могат да видят със собствените си очи как върви търговията с наркотици.

Наблюденията на Джейсън Норели се потвърждават и от официалната статистика: миналата година 713 души са починали от свръхдоза в града, което означава увеличение с повече от 60% спрямо 2019 г. По този начин броят на смъртните случаи от наркотици надвишава смъртността от коронавирус (250 случая). В 517 случая смъртта се дължи на употребата на фентанил. Тази година не дава надежда, че ситуацията ще се подобри и това е „адски страшно“, казва Норели.

Както посочва Frankfurter Allgemeine, случващото се в Сан Франциско може да се види навсякъде в Америка. Според последните данни на здравните отдели, през 12-те месеца до септември 2020 г. наркотиците са убили над 87,2 хиляди души. Това е с 29% повече от предишните 12 месеца и повече от когато и да било преди. Ситуацията се е влошила особено силно в Калифорния, но това не е единичен случай.

В „опиоидни крепости“ в селските райони като Западна Вирджиния и Кентъки смъртните случаи, свързани с наркотици, са се увеличили значително. „Когато наркодилърите пуснаха фентанил на пазара, те създадоха чудовище“, заяви наскоро служител на агенцията за борба с наркотиците. И без ефективното противодействащо средство „наркан“, статистиката би била много по-лоша. Само в Сан Франциско с негова помощ над 4 хиляди души бяха върнати към живот след поемане на свръхдоза през миналата година.

Както обяснява изданието, американската опиоидна криза е история в три акта. Смята се, че разпространението на продаваните по рецепта аналгетици е в основата на тази епидемия от около 1996 г. Някои от тези лекарства са много по-силни от морфина и скоро те започват да се използват за облекчаване на всички възможни, дори най-леки болки, и едва по-късно се оказва, че тези болкоуспокояващи създават трайно пристрастяващи.

След това, около 2010 г., употребата на опиоиди премина от хапчета към хероин, който често беше по-лесен за доставяне и по-евтин. И през 2013 г. започна да се разпространява фентанила, чисто лабораторен препарат, който за разлика от хероина не съдържа естествен опиум. Днес този препарат се разпространява все по-бързо.

Професорът по здравеопазване Брандън Салонер от университета „Джон Хопкинс“ наскоро проведе проучване сред хора, които употребяват наркотици, и много участници признаха, че са започнали да приемат по време на пандемията повече дрога от преди.

Освен това мнозина посочиха, че по време на карантината са започнали да употребяват наркотиците по-често сами, което е особено опасно, тъй като тогава никой няма да може да се обади за помощ в случай на предозиране.

В допълнение по време на пандемията мнозина започнаха да изпитват трудности при достъпа до надеждни източници на наркотици. Салонер е загрижен за това, тъй като при такива условия наркоманите започват да придобиват наркотици със съмнителен произход и това може да бъде фатално. Експертите изчисляват, че около половината от всички смъртни случаи от употребата на метамфетамин се дължат на използването на смеси, съдържащи опиоиди като фентанил.

По време на коронавирусната криза много проблеми изненадващо се стовариха върху хората: социална изолация, внезапната безработица, принудително изселване, смърт на роднини или приятели след заразяване с вируса. Пандемията също затрудни достъпа до „Наркан“ и други лекарства.

От друга страна по време на пандемията, напротив, няма недостиг на незаконни наркотици, около 90% от които идват в Америка от Мексико. Въпреки затягането на контрола, незаконните вещества започнаха да се контрабандират заедно с обикновени продукти, като бебешки пелени.

Джейсън Норели от Сан Франциско, който помага на наркомани, не е изненадан, че икономическите затруднения стимулират употребата на наркотици - отчаянието го прави. Според него хората използват наркотици, за да се чувстват по-добре. В неговия град вече имаше огромно социално неравенство и пандемията само влоши ситуацията. В днешно време наркоманите в Сан Франциско умират направо насред улицата.

Както се отбелязва в статията, пандемията провокира и друг ефект сред наркоманите: употребата на наркотици увеличава податливостта към инфекцията на коронавируса и до особено тежка форма на неговото проявление. Освен това, поради зависимостта си, наркоманите понякога избягват да търсят помощ от лекар.

Напоследък имаше надежда, че американската опиоидна епидемия ще бъде спряна. През 2018 г. броят на смъртните случаи спадна за първи път от десетилетия. Счита се обаче, че основната причина за този факт е повишената наличност на „Наркан“. Но една година след това, все повече хора отново започнаха да умират от наркотици и коронавирусът допълнително влоши ситуацията.

Проф. Салонер се страхува да прави прогнози дали краят на пандемията ще помогне за облекчаване на ситуацията. Той се притеснява, че пандемията, отнела живота на над 570 000 души само в Америка, може да е породила привикване към масовите смъртни случаи.

Може би това по някакъв начин е свързано с факта, че смъртността от наркотици в САЩ се доближава до отметката от 100 хиляди случая годишно. Поради пандемията, чувството за необходимост от спешни действия може да бъде притъпено, опасява се професорът от университета "Джон Хопкинс".

Превод: ЕС
Поглед Инфо




Гласувай:
2



1. ivo1 - Само какъв батак им е държавата, а ...
08.05.2021 13:12
Само какъв батак им е държавата, а тръгнали да оправят света!
цитирай
2. radostinalassa - Аз мисля, че така я изхранват
08.05.2021 14:21
те произвеждат само 40% от необходимите им неща. Останалите 60% ги заграбват по някакъв начин. На нас това не ни е присъщо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13129333
Постинги: 11558
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години